logo

Print

Byer

Størstedelen af Ruslands befolkning bor i byerne, der voksede kraftigt i takt med industrialiseringen i Sovjettiden. I dag bor omkring 73% af landets befolkning i byområderne, der har oplevet den største velstandsstigning som følge af de økonomiske reformer. Omvendt har livet i mange landområder ikke ændret sig fundamentalt siden Sovjetunionens fald. Politisk afspejler det sig ved valgene i, at de liberale og reformivrige partier hovedsageligt henter deres stemmer i byerne, mens fx kommunisterne står stærkt i landområderne.

Billede fra Skt. Petersborg
Skt. Petersborg.

Siden Sovjetunionens opløsning har en række byer fået nye navne eller fået deres gamle navne igen. Mange af disse byer var under Sovjettiden blevet opkaldt efter ledende kommunister eller havde på anden vis fået ideologisk klingende navne. Det mest kendte eksempel er Skt. Petersborg, der først under Første Verdenskrig blev omdøbt til det mindre tyskklingende Petrograd for herefter at blive til Leningrad efter Lenins død. Ved en folkeafstemning i 1991 blev det vedtaget, at byen igen skulle hedde Skt. Petersborg, mens området omkring byen stadig hedder Leningradskaja oblast.

De største byer i Rusland er med få undtagelser placeret i den europæiske del af Rusland eller i Ural-området, der er en vigtig industriregion. I Sibirien ligger de store byer i den sydlige del langs med den transsibiriske jernbane.

Kort over Ruslands byer
Placeringen af Ruslands byer med over en million indbyggere.

Ruslands millionbyer med tidligere navne angivet i parentes Kilde: Goskomstat
By Indbyggertal (mio)
Moskva 10,10
Skt. Petersborg (Leningrad) 4,67
Novosibirsk 1,43
Nizjnij Novgorod (Gorkij) 1,31
Jekaterinburg (Sverdlovsk) 1,29
Samara 1,16
Omsk 1,13
Kazan 1,11
Tjeljabinsk 1,08
Rostov-na-Donu 1,07
Ufa 1,04
Volgograd (Stalingrad) 1,01
Perm 1,00