logo

Print

Lær russisk

Ved første øjekast kan en russisk tekst virke som det rene volapyk for en dansker. Alene det anderledes alfabet kan virke skræmmende og får russisk til at virke mere fremmedartet end, det egentlig er. Faktisk er det forholdsvist nemt at lære det kyrilliske alfabet, og allerede når man kan alfabetet, begynder man at kunne gennemskue de første russiske ord. På grund af slægtskabet med de øvrige indoeuropæiske sprog og brugen af udenlandske låneord er der en del russiske ord, som umiddelbart er forståelige for en dansker.

Nedenfor er gengivet nogle eksempler på russiske ord, der minder om de tilsvarende danske. Det gælder altså blot om, at få dechifreret de kyrilliske bogstaver. For at gøre det lettere kan du åbne et popup vindue med det kyrilliske alfabet. (Virker ikke, hvis du har slået popup vinduer fra.) Hvis du holder musen over det russiske ord i listen her på siden, vises det tilsvarende danske ord ved siden af, så du kan se, om du har ramt rigtigt. God fornøjelse!

метро

водка

Москва

банк

шоколад

радио

спутник

телефон

театр

царь

Desværre er det ikke så enkelt hele vejen igennem. Selvfølgelig er der mange ord på russisk, der er helt forskellige fra de danske, og også grammatikken byder på udfordringer for en dansker, der ikke er vant til et sprog, hvor næsten alle ord bøjes.

Derfor kan det være en god ide at få undervisning, hvis man vil lære mere. En del aftenskoler har russisk på deres program, og hvis du virkelig vil lære russisk på højt niveau, kan det læses på flere af vore universiteter. På link siden er der henvisninger til danske universiteter, der tilbyder undervisning i russisk (og andre slaviske sprog).